Wczytuję dane...

Miód

Miód i jego właściwości.

Miód to owoc ciężkiej pracy, śmiało można powiedzieć, najważniejszego zwierzęcia na naszej planecie. Dzięki działaniom pszczół rośliny mogą się rozmnażać, mogą produkować owoce oraz zachować różnorodność genetyczną. 

Każdy "kurs" pszczoły to odwiedziny od 50 do 100 kwiatów; do wyprodukowania 1 Kg miodu jest potrzebne ok 150 tysięcy takich lotów. 
Miód to jedyny produkt spożywczy, który nigdy się nie psuje. Miód ma nieocenione właściwości zdrowotne oraz odżywcze; działa bakteriobójczo; dostarcza witamin oraz kluczowych składników odżywczych. Miód jest świetnym dodatkiem do ciast, herbaty, służy jako słodzik do wypieków czy po prostu do posmarowania chleba
Miód dzielimy w zależności od tego z jakich roślin wziął swój początek: 

-nektarowy- powstały z nektaru kwiatowego, 
-spadziowy- powstały ze spadzi (substancji wydzielanej przez drzewa iglaste oraz niektóre liściaste np. świerk, modrzew, jodła, dąb, lipa).
Miód manuka to miód powstający z jednego, konkretnego gatunku krzewu (występującego w Nowej Zelandii oraz Australii), wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, wspomaga gojenie ran. Miody tego rodzaju pomagają także przy dolegliwościach z układem pokarmowym, spożycie miodu pomaga w poradzeniu sobie z zaparciami, gazami czy nawet wrzodami żołądka. Warto aby miód manuka znalazł się w każdej domowej apteczce, pozwoli szybciej i łagodniej przechodzić przez stany chorobowe. 

Sortuj według:
Wyświetl po produktów