Wczytuję dane...

Mąka

Bogaty wybór mąk m.in. orkiszowa, gryczana, jaglana. Różne typy mąki.

Mąka powstaje poprzez wielokrotne zmielenie oraz odseparowanie od siebie składników zboża lub orzechów. Mąka to podstawowy składnik używany w cukiernictwie, ciastkarstwie czy pizzerii. Mąki zawierają w sobie wiele niezbędnych składników odżywczych oraz minerałów.
Najbardziej popularna jest mąka pszenna, niestety nie idzie to w parze z bogactwem i różnorodnością składników jakich dostarcza.
Mąka przydaje się podczas wypieku chleba, robienia makaronu, pieczenia ciasta, pieczenia ciasteczek, robienia klusek do zupy czy wyrabianiu pizzy.
Podstawową cechą mąki (poza rodzajem zboża lub orzechu z którego została zrobiona) jest jej typ. Typ mąki to w skrócie procentowa zawartość minerałów pomnożona przez 1000- czyli mąka typ 500 oznacza, że 0,5% masy mąki to składniki mineralne. 

Sortuj według:
Wyświetl po produktów